Svenska Uppfinningar.

Vem av er visste ATT.

Pacemakern

En pacemaker är en batteridriven elektronisk hjärtstimulator som kan opereras in i en människa för att stimulera hjärtmuskeln. Idén med en elektronisk hjärtstimulator förverkligades först 1952 av den amerikanske läkaren Paul Zoll och den första pacemaker som gick att inoperera byggdes av läkaren och uppfinnaren Rune Elmqvist, 1906-1996, och inopererades 1958 av Åke Senning.


Blåslampan

Carl Richard Nyberg, 1858-1939 fick patent på blåslampan år 1881 och produktionen startade året därpå. Blåslampan blev en stor exportframgång.

Skiftnyckeln

Skiftnyckeln av den modell som används över hela världen idag utvecklades av svensken Johan Petter Johansson, 1853-1943, som erhöll patent för den 1892. I USA kallas den bl.a. Swedish wrench key.

 

 

Blixtlåset

Amerikanen Elias Howe fick det första patentet på blixtlåset år 1851. I denna första konstruktion av blixtlåset syddes häktorna fast i tyget en i taget och för hand. Detta blixtlås förbättrades sen av flera personer, bl.a. av amerikanen Whitcomb Judson år 1893 samt av svenskamerikanerna Peter A. Aronsson år1906 och Gideon Sundbäck år 1913. Sundbäcks idé var att stansa ut häktorna och klämma fast dem i två tygband, som sedan kunde sys fast med maskin.

 

 

alla dessa är svenska dunder uppfinningar. mad crazy cow shit.

 

/ LOFFAS


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0