Tribute to Capellagården, already!

Jah, nu har det börjat! Tror och hoppas jag. Det trivsamt underbara livet på Öland och Capellagården!
Jag känner sånt lugn här, lugnet som ALDRIG riktigt infann sig i Värnamo. Här kommer jag trivas med att jobba, jobba, jobba i verkstäderna (inkl. trä och keramik) men även att bara ligga själv på mitt rum och bara vara, utan att känna att något stör eller att jag skulle gå misste om något. Fast mest av allt kommer jag ÄLSKA all möten med fantastiska människor.

Idag vaknade jag av RRRIKTIG halsont, sådär så att det verkligen känns när man sväljer, det känns svullet. Har under hela dagen gått o tänkt om det e värt att åka buss till Mörbylånga eller Färjestaden för att köpa halstabletter. Men jag bara nämnde det till en av trädgårdstjejerna i vårt hus, Elsa, som sa "Salvia är bra vid halsont" och så gick hon 5-10 meter till salviabusken och plockade ett tiotal blad. Det var bara att vrida av de på mitten och hälla kokande vatten på det. Och teet smakade verkligen halstablett. Jag tror dock att jag drack lite för mycket för jag fick lite ont i magen, men det halsonda lindrades. Kanske kan ta med bladen till frukosten imorgon!

Sen har jag och tjejerna i mitt hus spelat tärning. Spelet som jag introducerades till för några veckor sedan av Loffas mamma och Peter. Catrin min närmaste granne hade också spelat det innan, vilket var tur då jag skulle komma ihåg reglerna. Jag e så glad att både Catrin och Helena svarade ja när jag frågade om de gillar att spela spel. Första och enda rundan visade Helena bevis på riktig nybörjartur och vinnarskalle. Jag kom tvåa och Catrin som visade sig vara en sjuhelsikes gambler kom sist, turen stod inte riktigt på hennes sida just idag.
Just att vi kan umgås och spela eller bara konversera i köket känns jätteskönt. Bra grannar e det enda man kan önska sig! (Eller hur älsklings-Loffas ;) )
När vi satt i köket kom Martin tillbaka. Han e en keramik-tvåa och kan mycket om mycket, typ. Han introducerade mig till antroposofi. En lära, ganska flummig och kanske kosmisk typ som jag tror kommer härifrån Sverige, eller kanske inte, men det finns iallafall ett center för antroposofi i Järna, på vägen från typ Jönköping till Stockholm. Och Saltå Kvarns produkter är odlade enligt denna lära. Biodynamiskt är ett annat ord dom hör hemma i denna krets. Till exempel så bygger man vattentrappor så att vattnet ska få tillbaka sin naturliga väg/gång/rörelsesätt. Trapparna e byggda så att vattnet kan cirkulera i kosmiska cirklar, trrror jag. JAG SKA GOOGLA DETTA OCH KOLLA WIKIPEDIA. Men jag ser fram emot att få tips och inblick i helt nya intressanta världar, som det verkaa finnas enormt många av här på Capella.
Martin berättade också en sjukt rolig och otippad grej om närliggande byn Skogsby. Martin har förövrigt bott här i 2 år så han verkar veta en del rolig kuriosa och anekdoter härifrån. Iallafall i Skogsby, kanske 5km från Vickleby/Capellagården så har det funnits en STRIPPKLUBB kallad McDragans, döpt efter Dragan himself som ägde den. Tydligen e det en kedja, precis som McDonalds, och just denna strippklubb höll till i en helt vanlig villa. En riktigt strippklubb, med baltiska tjejer, men nu hade den stängt pga av klagomål. Fantastiskt otippat i denna så annars idylliska miljön.
Och sen fick vi berättat för oss att alla, eller många bönder på Öland stämmer varandra för små tramsiga och kanske onödiga händelser/saker och att många advokatfirmor i Kalmar livnär sig enbart på stämmande bönder.

Vi har idag gått igenom schemat för höstterminen. Kommer bland annat få en helt ny, för Capellagården, gästlärare som ska lära oss om växtfärgning. Helena hade läst en artikel om denna lärarinnan och tydligen är det giftigt att andas in ångor av rabarberblad. Bra att veta, för alla, helt enkelt!
Och helgen vecka 39 e det Skördehelg här på Capella och hela Öland. Alltså fredag-söndag 1-3 oktober. Då e alla välkomna hit!

Och sen, bäst av allt nästan, e att jag, trots att jag ej sett slutet, har fått en ny favoritfilm. Se7en och Jagad ligger nu på en delad andraplats. Nyckeln till frihet har nämligen funnit förstaplatsen i mitt filmhjärta! Jag bara älskar Morgan Freeman men även ifall han inte skulle varit med i filmen hade jag definitivt ÄLSKAT den ändå. Förut, för jag kollar på den i omgångar, började igårkväll och kunde ej sluta titta, var tvungen att tvinga mig att stänga av för det blev försent. Och just att jag ser den i omgångar e nog för att jag inte vill att den ska ta slut. Ja men tidigare då, så kände jag både att gråten var påväg, jag kände att hjärtat bankade hårt och även en väldig eufori. Härliga känslor att känna på en och samma gång OCH pga av samma film.
Känns som det e en klassiker och jag undrar lite varför jag inte sett den tidigare, sjukt konstigt. Och e det någon annan därute som precis som jag inte har sett den, så bara MÅSTE NI SE DEN! (Jag hoppas dock inte att jag bygger upp oändliga förväntningar, det vill jag inte, så se detta mest som en uppmaning: Filmen är såpass bra att den inte får missas!)

Som sagt, en helt fantastisk dag. Imorgon kommer vi på textil att ha workshops i trä- och keramikverstäderna, och keramik- och träettorna kommer ha textil osv. Jag ser framemot ännu en fantstisk dag på Capella, men först måste jag se klart filmen ovan!! Och avslutningsvis tänkte jag visa lite foton från kvällen.Mysig läshörna i trapphallen. Blommorna matchar lampskärmen så bra....men också min färgperiod just nu. Cerise/orange. Blå har blivit lite åsidosatt av dessa färgbomber.Bevis på att lampan matchar blommorna och mitt humör.Vårt kök, i Privaten.Tärningarna!Catrin, granne och Stocholmare som älskar havet.Helena, tjugotvååring som driver sin egen loppis på gården hemma, utanför Bollnäs.Jag, med min favoritkopp, innehållandes x antal halva Salvia-blad.Blommor på köksbordet, standard. Även i badrummet och i hallen finns buketter. Inget man e direkt bortskämd med från tidigare skolmiljöer.Bara Skön, på skafferidörren.Kram o go natt alla!!

/ Er KÖTTAS!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0